pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Kurki w śmietanie - czyli prosty przepis na niebo w gębie:)

Sezon na grzyby rozpoczął się pełną parą! Co rusz, przy drogach leśnych, można natknąć się na samochody grzybiarzy, którzy wśród wysokich drzew polują na ten przysmak. Gdy uda nam się znaleźć grzyby podczas takich wędrówek, satysfakcja gwarantowana, tym bardziej, że istnieje cała masa prostych sposobów na przyrządzenie z nich naprawdę czegoś smakowitego. :) Ci którzy nie przepadają za takim spędzaniem czasu - bo i tacy też istnieją - na szczęście nie są na straconej pozycji przy kosztowaniu tego specjału. Wystarczy wybrać się do sklepu, a na półce, czekać będzie na nas pięknie zapakowany grzyb. :)

Przepis, który dzisiaj zaproponuję, nie dość że jest prosty to również tani i szybki w przygotowaniu. Życzę smacznego!!!

 

Przepis na 4 porcje.

Składniki:

250 gram kurek

2 średnie cebule

2 łyżki stołowe masła

śmietana 30%

10 plasterków szynki szwarcwaldzkiej

sól

pieprz

makaron wstążki lub kokardki

natka pietruszki - do dekoracji

Sposób przygotowania:

Drobno pokrojoną cebulę, zeszklić na maśle. Następnie dodajemy wcześniej opłukane i pokrojone kurki (pokroić tylko większe grzyby, mniejsze wrzucamy w całości). Całość dusimy około 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy ok. 1/4 szklanki śmietany wraz z podsmażoną wcześniej - na suchej patelni - szynką. Doprawiamy solą i pieprzem wedle własnego uznania. Pozostawiamy na ogniu przez kolejne 5 minut. Finalną potrawę uzyskujemy poprzez wymieszanie kurek z makaronem. Całość można udekorować świeżą natką pietruszki.



niedziela, 26 sierpnia 2012, charllize

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt