pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

(Już nie) kresowy kulebiak - (jeszcze nie) szkocki pasztecik :-)

W ten wietrzny, letni ale jeszcze nie jesienny dzień, chciałem Wam zaproponować przepis, do którego każdy kraj chce rościć sobie prawo. Musze przyznać, że wcale się temu nie dziwie bowiem smak tej potrawy jest wyśmienity. Na sam dźwięk: kulebiak, pocieknie ślinka Szkotom (pomimo łamania języka na tej nazwie), ponieważ - pomijając whisky i paszteciki - ukochali sobie tę potrawę. Formą przypomina kresowego kulebiaka, jednak - na szczęście dla kogoś kto z drożdżami nie jest za pan brat - podstawą w tym przypadku jest ciasto francuskie, które dostaniemy w każdym sklepie nie tylko we Francji:) 

 

Składniki:

400g filetów z łososia

1 opakowanie ciasta francuskiego

2 pory (białe części)

5 łyżek masła

2 łyżki posiekanego świeżego koperku

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 jajko

1 cytryna

sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Łososia odkrawamy od skóry (jeśli takową mamy) i kroimy na drobną kostkę. Następnie przyprawiamy ją solą i pieprzem, wyciskamy sok z cytryny oraz dodajemy otartą z niej skórkę. Odstawiamy miskę z rybą i przenosimy naszą uwagę na pora:) Kroimy go w cienkie talarki i wrzucamy na rozgrzane na patelni masło do zeszklenia. Następnie do pora wrzucamy koperek wraz z porem i pietruszką, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Gdy por ostygnie mieszamy go z wcześniej przygotowaną rybą i odstawiamy na ok. 30 minut tak by wszystkie składniki przeszły smakiem.

W końcu przyszła kolej na ciasto francuskie. Przekrawamy je na połowę, wzdłuż krótszego boku. Na jednym z kawałków układamy przygotowaną wcześniej mieszankę porowo- łososiową. Następnie nakładamy drugi kawałek ciasta i dokładnie zalepiamy brzegi. Całość smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pamiętajcie również o po nakłuwaniu ciasta tak by podczas zapiekania uciekała przez dziurki para.

Tak przygotowanego kulebiaka wstawiamy do wcześniej nagrzanego, do 180 stopni, piekarnika na 30 minut. 

piątek, 07 września 2012, charllize

Polecane wpisy

Komentarze
lutka40
2012/09/07 20:31:10
Pycha .Bardzo lubię
-
Gość: ruda_iron, *.adsl.inetia.pl
2012/09/07 22:42:57
Jak to pięknie wygląda! Zgłodniałam...
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt