pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Aromatyczne Święta cz.3 - bigos ze śliwkami...

Przyszła wreszcie pora na trzecią świąteczną potrawę. Finezja smaku i zapach, który w pełni utożsamiać można ze Świętami. Po za tym Święta zawsze kojarzyły mi się z zapachem bigosu i jodły. Bez niego Święta nie są pełne, jeśli wiecie o co mi chodzi:)

Składniki:

2,5 kg kapusty koszonej

180 g boczku wędzonego

650 g kiełbasy

190 g łopatki wieprzowej

pół królika (przednia część)

300 ml wina czerwonego półwytrawnego

600 g kapusty białej słodkiej

5 ziarenek ziela angielskiego

4 szt. liści laurowych

kilka ziarenek pieprzu czarnego

10 ziarenek owoców z jałowca

200 g suszonych śliwek

20 g suszonych prawdziwków

2 cebule

2 łyżki miodu

sól

 

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną (jeśli bardzo kwaśna, wcześniej wypłukać) pokroić i wrzucić do garnka z odrobiną wody. Kapustę białą szatkujemy, zagotowujemy, odciskamy i wrzucamy do kapusty kiszonej. W osobnym rondlu, podsmażamy mięsa (na smalcu) podlewając go odrobiną wina. Do kapusty dodajemy liście laurowe, ziele, pieprz, jałowiec. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną kiełbasę i boczek oraz drobno pokrojoną cebulę. Po uduszeniu, drobno pokrojone mięsa wrzucamy razem z kiełbasą do kapusty. Grzyby namoczone i obgotowane wlewamy wraz z wodą do bigosu. Tak samo postępujemy ze śliwkami (moczyć przez ok. godzinę, pokroić, dodać do bigosu razem z wodą). Całość dusimy na wolnym ogniu, często mieszając. W trakcie dolewamy resztę czerwonego wina. Dodajemy 2 łyżki miodu. Warto dusić bigos przez kilka godzin, przez kilka dni, wtedy smaki idealnie przenikają się.

niedziela, 23 grudnia 2012, charllize

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt