pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Sylwestrowy sernik z brzoskwiniami...

Święta, święta i po świętach. Teraz rozpoczyna się wielkie odliczanie przed szampańską nocą sylwestrową. Pomimo, iż zapewne wielu z Was jeszcze przez kilkanaście kolejnych godzin nie spojrzy w kierunku lodówki, tak przyznacie mi rację, że najwyższa pora pomyśleć o czymś dobrym do przekąszania na sylwestra. Oczywiście mówię tu o osobach, które planują tak zwaną domówkę. Oprócz typowych koreczków i mini kanapeczek, polecam na tę noc sernik z brzoskwiniami. Prawdziwa pychota. Spróbujcie zresztą sami:)

Składniki:

Spód:

20 dkg herbatników

6 łyżek masła

2 łyżki cukru

Masa:

1 kg sera białego dwukrotnie mielonego

2 jajka

3 żółtka

27 dkg cukru pudru

torebka cukru waniliowego

szklanka śmietany 30%

kolka kropli zapachu waniliowego

puszka brzoskwiń

łyżeczka soku z cytryny

Beza:

3 białka

3 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Herbatniki dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić w rondelku, następnie wsypać do niego cukier puder. Dokładnie wymieszać. Następnie wsypać rozgniecione herbatniki. Cały czas mieszać tak by się nie przypaliły. Gdy masło całkowicie wsiąknie w herbatniki, odsypujemy z nich 3 łyżki a resztę przesypać do dużej tortownicy. Rozprowadzić dokładnie i odstawić na bok do ostygnięcia.

W dużej misce ubić jajka z żółtkami i cukrem pudrem. Następnie dodać zmielony ser i cukier waniliowy. Całość miksować do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wlać śmietanę, sok z cytryny oraz esencję waniliową. Dokładne wszystko wymieszać. Masę przełożyć na wcześniej przygotowany spód. Wyrównać. Na nim poukładać, wcześniej odsączone i pokrojone w plasterki brzoskwinie. Na nie wylewamy bezę przygotowaną z ubitych na sztywno białek z cukrem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 50-55 minut.

piątek, 28 grudnia 2012, charllize

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt