pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Pasticcio - włoski bałagan w kuchni

Słowo pasticcio wywodzi się z języka włoskiego i oznacza ono bałagan. I wcale nie dziwi mnie, że ktoś nazwał w ten sposób tę potrawę. Szukając w internecie historii tej potrawy, niestety nie znalazłem nic. Więc, możemy jedynie domniemywać okoliczności w jakich Pasticcio powstało i czym kierował się jej twórca. Efekt końcowy - powalający (w pozytywnym sensie, oczywiście). Przekonajcie się zresztą sami:)

Składniki:

Farsz:

600g mięsa mielonego wieprzowego

1 duża cebula

1 czerwona papryka

2 ząbki czosnku

4 duże pomidory

150 ml białego wytrawnego wina

natka pietruszki

40g anchois

sól, pieprz

 

200g makaronu świderki

3 łyżki śmietany 18%

 

Sos:

250ml jogurtu naturalnego

3 jajka

60g parmezanu

gałka muszkatołowa

 

Sposób przygotowania:

Na patelni podsmażamy pokrojoną w cienkie talarki cebulę wraz z posiekanym czosnkiem, oraz drobno pokrojoną papryką. Do tego wrzucamy mięso i razem smażymy ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i wlewamy wino. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy tak by sos zgęstniał. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, wraz z pokrojonymi anchois.

Makaron gotujemy na półmiękko w osolonej wodzie. Po odcedzeniu makaron mieszamy ze śmietaną.

Aby przygotować sos należy wymieszać rozbełtane jajka z jogurtem i doprawić gałką.

Całość układamy, w wysmarowanym odrobiną oliwy naczyniu żaroodpornym, warstwami. W pierwszej kolejności, na dno, wykładamy połowę ugotowanego makaronu. Następnie, wykładamy na niego połowę farszu mięsnego i znów przykrywamy makaronem i mięsem. Na koniec całość zalewamy sosem jogurtowo-jajecznym i posypujemy startym parmezanem.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni przez około 30 minut, aż wierzchnia warstwa nabierze złotego koloru. Podajemy z rukolą i sałatą.

niedziela, 27 stycznia 2013, charllize

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt