pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron ze szpinakiem i beszamelem

Wakacje w pełni, więc pewnie niewielu z Was będzie miało czas i chęci na przygotowywanie wymyślnych obiadów. Wcale mnie to nie dziwi, bowiem zdecydowanie lepiej czas spędzony przy kuchennym blacie wykorzystać na wyjazdy rodzinne czy odpoczynek. Dlatego też dzisiaj chciałem zaproponować Wam błyskawiczny przepis składający się jedynie z czterech składników. Czasami zastanawiam się dlaczego na samo słowo szpinak, ludzie krzywią się jakby zjadali zamiast niego cebulę. To prawda, że nieumiejętnie przyprawiony szpinak jest rzadko kiedy zjadliwy. Na szczęście, dla tych którzy mają z przyprawieniem go problem, niektórzy producenci mrożonego szpinaku doprawiają go za nas. Oczywiście, jasna sprawa, że zdecydowanie lepszy jest ten kupiony świeży. Jednak z braku laku i mrożony, również się sprawdzi:)

Składniki:

350 g szpinaku mrożonego

makaron świderki (polecam ten trójkolorowy;))

sos beszamelowy (mleko+masło+mąka)

ser gorgonzola (niech nie przerazi was ta pleśń, w smaku jest idealny:D)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

 

 

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Na patelni przygotowujemy sos beszamelowy (czyt. -> http://7smakowswiata.blox.pl/2012/12/Lasagne-miesem-mielonym-Grecja-czy-Rzym.html). Do sosu dodajemy ser, ciągle mieszając, do momentu aż sos bardziej zgęstnieje. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy, ugotowany makaron i mieszamy. SMACZNEGO!:)

 

sobota, 20 lipca 2013, charllize

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt