pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Klopsiki mięsno ryżowe w sosie pomidorowym...

Niezwykle sycące i pożywne danie. Mogłbym się pokusić również o słowo zdrowe, bowiem bazą jest mięso gotowane a nie smażone. Alternatywa dla kotleta schabowego czy mielonego, który niestrudzenie gości na naszych stołach wraz z kapusta kiszoną i ziemniakami. Klopsiki które dzisiaj proponuję podane są z sosem pomidorowym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie zrobić je np. z sosem koperkowym czy pieczarkowym :)

Składniki:

500g łopatki wieprzowej (zmielonej)

słuszna garść ryżu

1 ząbek czosnku

1 jajko 

sól, pieprz, papryka słodka w proszku 

1 1/2 puszeczki koncentratu pomidorowego

 

Sposób przygotowania:

W misce wyrabiamy mięso, ryż, zmiażdzony czosnek oraz jajko doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Następnie formujemy kulki i wrzucamy do garnka zalewając je wodą (tak bu woda przykryła wszyskie kulki). Gdy klopsiki się ugotują, wyławiamy je. Pozostałą wodę doprawiamy koncentratem oraz przyprawami do smaku. Zatrzepujemy mąką kukurydzianą (może być również zwykła). Klopsiki wykładamy na talerz i polewamy obficie sosem. 

 

piątek, 18 października 2013, charllize

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt