pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Pstrąg łososiowy rodem z Loch Ness...

Kolejna potrawa z serii szkockich pyszności. Po raz kolejny będzie to ryba, jednak tym razem podana razem z tak zwaną wodą życia czyli whisky. Na uwagę może jeszcze zasługiwać fakt, iż ryba ta pochodzi z jeziora Loch Ness, a więc możnaby rzec: kamrat słynnej Nessie :) Ja osobiście jestem zakochana w rybach przygotowanych na sposób szkocki. Dlatego polecam Wam ten przepis z całego serca :D

Składniki:

3 filety pstrąga łososiowego

1 limonką

200ml śmietany 30%

zmielone płatki owsiane 

musztarda angielska 

masło 

2 łyżki whisky

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filety z pstrąga skrapiamy obficie limonką, doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy z obu stron musztardą (grubszą warstwą) i obtaczamy w otrębach. Smarzymy na maśle na patelni. Do rondla wlewamy śmietanę i dodajemy do niej dwie łyżki musztardy oraz whisky. Zagotowujemy. Pstrąga wykładamy na talerz na wcześniej wylany sos. Podajemy razem z pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

niedziela, 20 października 2013, charllize

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt