pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Szwarcwaldzkie sakiewki z kurczakiem...

W przypadku tej potrawy, niezwykle trudno określić jej przynależność regionalną. Bardziej istotnym jednak jest fakt, iż jej prezencja na talerzu jest zachwycająca a i smak może równać się z potrawami z 'salonów'. Zgrabne sakieweczki kuszą aromatycznym wnętrzem, a każdy kęs pobudza nasze kubki smakowe w niepowtarzalny sposób. Niezwykle prosty i szybki sposób na wykwintny obiad :)

Składniki:

8 udźców z kurczaka bez kości (lub  4 filety z piersi) 

oliwa z oliwek

1 łyżka rozmarynu

16 plastrów szynki szwarcwaldzkiej

ząbek czosnku

1 cebula

3 łodygi selera naciowego

3 marchewki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

1 łyżeczka startej skórki z cytryny

1 łyżka natki petruszki

sól, ostra papryka mielona

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka dokładnie opłukujemy i solimy do smaku. Następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor. Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy posiekanym drobno rozmarynem, i papryką. Każdy kawałek kurczaka owijamy w dwa plastry szynki na kształt sakiewki.

W następnej kolejności obieramy cebulę oraz czosnek  i siekamy w drobną kostkę. Marchewkę oraz selera kroimy w słupki. Na pozostałym tłuszczu po kurczaku podsmażamy ceulę wraz z czosnkiem, a gdy się zeszklą dodajemy marchew, seler oraz wymieszaną, razem z winem, pastę pomidorową. Doprawimy do smaku solą i papryką. Na warzywach układamy sakiewki i dusimy przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia całośc posypujemy skórką z cytryny i posiekaną natką pietruszki. Można podawać z kaszą gryczaną lub pęczakiem.

wtorek, 22 października 2013, charllize

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/24 10:07:07
Wyglądają przepysznie :)

____
klik
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt