pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Lasagne ta sama a jednak inna....

Jak pewnie zdążyliście zauważyć, jest to drugi przepis na lasagne. Pod względem składników jest on lekko zbliżony do poprzedniego, jednak muszę przyznać, że jeśli chodzi o smak, jest to zupełnie inna propozycja. Przepis ten, moim zdaniem, jest lepszy od poprzedniego. Danie łatwe do przygotowania i szybkie. Polecam na gorące dni, które zbliżają się wraz z porą letnią. Lasagne ta podana z lampką białego wina przenosi nas, z prędkością światła, w cudowne rejony włoskich winnic:) Kiedy po raz pierwszy zrobiłam tę potrawę tak właśnie się poczułam:D

Składniki:

płaty lasagne

500 ml sosu beszamelowego (przepis na niego znajdziecie na moim blogu)

3 kulki sera mozarella

 

Farsz mięsny:

szklanka oliwy z oliwek

500 gram wołowiny lub łopatki wieprzowej (zmielonej)

1 duża cebula

4 łodygi selera naciowego

5 ząbków czosnku

odrobina mąki pszennej

ok. 350 ml bulionu wołowego (lub z kostki)

150 ml białego wina

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka bazylii

2 łyżki przecieru pomidorowego

sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

1. Wcześniej zmielone mięso podsmażamy na oliwie na brązowy kolor. Następnie dodajemy posiekaną cebulę razem z pokrojonym w kostkę selerem oraz zmiażdżonym czosnkiem. Całość podsmażamy przez około 3 minuty.

2. Po upływie wyznaczonego czasu, kiedy cebula ładnie się zeszkli, wszystko musimy oprószyć mąką. !!! (Jest to bardzo ważne bowiem w przeciwnym wypadku sos nam się nie zagęści, nawet jeśli dodamy mąkę później). Mieszamy przez minutę. Do tego dodajemy bulion i wino. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W następnej kolejności dodajemy posiekane świeże zioła (mogą być też suszone, jednak smak świeżych jest o niebo lepszy) Całość dusimy przez ok. 20-35 minut co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodajemy przecier.

3. Naczynie kamionkowe (lepsze bo sos beszamelowy się nie owarza) lub żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła. Na spód układamy warstwę makaronu, następnie farsz mięsny i beszamel. Czynność powtarzamy dwa razy tak by ostatnią warstwą był beszamel. Na niego układamy, pokrojoną w plastry mozarellę.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 35 minut.

 

środa, 28 maja 2014, charllize

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt