pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Hinduskie bułeczki naan

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne chlebki naan. Jest to 'pieczywo' pochodzenia środkowoazjatyckiego, lecz największą popularnością cieszy się w regionie kaszmiru. Wypieka się go na specjalnym, płaskim blacie pieca - tandoor. Jednak, bez obaw, nie musicie takiego pieca posiadać we własnym domu, żeby skosztować tego pysznego indyjskiego chlebka. Wystarczy nam tak naprawdę zwyczajna patelnia oraz chęć do wyrabiania ciasta i sprawa załatwiona. Chlebek ten idealnie nadaje się do wszelakich potraw pochodzenia indyjskiego, w szczególności mięs i potraw warzywnych.

Składniki:

200 g mąki

1 łyżeczka świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

150 ml wody

1 łyżka sklarowanego masła

50 g niesolonego masła

 

Sposób przygotowania:

Do szklanki ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże razem z cukrem i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy i czekamy aż na powierzchni wody pojawią się pęcherzyki powietrza. 

Do miski przesiewamy mąkę, robimy w niej wgłębienie po czym wlewamy masło, dodajemy sól i rozpuszczone drożdże.Dokładnie wygniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając niewielką ilość wody. Następnie wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy dalej, aż stanie się gładkie. Tak przygotowane ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).

Gdy ciasto wyrośnie ugniatamy je jeszcze perz chwilę, po czym odrywamy kawałki, formując z nich w dłoniach niewielkie bułeczki o grubości ok 1cm.

Tak przygotowane placuszki układamy na wysmarowanej uprzednio folii i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 10 min. W czasie pieczenia przewracamy na drugą stronę tak by upiekły się równomiernie. Podajemy je na ciepło zaraz po upieczeniu.

 

niedziela, 22 lutego 2015, charllize

Polecane wpisy

Komentarze
2015/02/22 22:20:14
Wyglądają smakowicie :)
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt