pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Niebiańska, rozpływająca się w ustach wołowina prosto z Indii...

Kuchnia indyjska jest niewątpliwie jedną z najbardziej fascynujących mnie kuchni. Każdy kto choć raz gotował coś 'indyjskiego' zna różnorodność przypraw użytych do potrawy i czuł powalający na kolana zapach unoszący się w kuchni. Wczoraj gotując tę potrawę uderzyła mnie pewna myśl. Faktem jest, że kuchnia indyjska jest pyszna, niezwykle aromatyczna i.... prosta. W zasadzie, o dziwo, gotujemy przy użyciu tych samych składników a smak jest zupełnie inny. Kluczem do sukcesu jest kolejność dodawania poszczególnych składników do potrawy. Raz nośnikiem smaku jest cebula, w kolejnym przypadku będzie to wołowina a w jeszcze innym jogurt. Wszystko zależy od tego co kiedy wrzucimy do garnka. W efekcie otrzymujemy pyszne, proste, aromatyczne danie, które pieści nasz węch i na koniec nasze kubki smakowe :)

Składniki:

0,5 kg mięsa wołowego

3 średnie cebule

80 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka przecieru pomidorowego

1,5 cm korzenia imbiru (drobno posiekany)

1 łyżeczka przyprawy garam masala

2 ząbki czosnku (drobno posiekane)

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka chilli w proszku

1 łyżeczka kolendry zmielonej

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

1 łyżeczka papryki słodkiej

400ml wody

3 liście laurowe

1 łyżka mąki

3 zielone chilli

liście kolendry do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę wołowinę wraz z połową garam masala ok 10 minut. Następnie wołowinę przekładamy do miski a na olej wrzucamy cebulę i podsmażamy. Gdy cebula uzyska złoty kolor wrzucamy do niej ponownie mięso. Całość smażymy jeszcze przez ok. 5 minut. W miseczce rozrabiamy jogurt razem z pastą, czosnkiem, imbirem, solą, chilli, kolendrą, gałką oraz resztą garam masala. Następnie wymieszane składniki wrzucamy do mięsa i cebuli i podsmażamy całość aż składniki dobrze się połączą. Całość zalewamy wodą i doprawiamy liśćmi laurowymi, koprem, papryką sodką oraz mąką. Gotujemy około 1 godziny pod przykryciem na małym ogniu.

Potrawę dekorujemy posiekaną zieloną chilli i kolendrą.

Potrawa dla 3-4 osób.

niedziela, 15 lutego 2015, charllize

Polecane wpisy

Komentarze
izaa_a
2015/02/15 23:09:01
uwielbiam takie dania
-
sgsp
2015/02/15 23:34:31
W kuchni indyjskiej, bardzo często mięso przed przygotowaniem marynuje się w jogurcie z dodatkiem przypraw
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt