pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Turecki powiew Indii...

Przechadzając się ulicami miast mniejszych bądź większych - w zasadzie to bez znaczenia - bez wątpienia natkniemy się, w którymś momencie swej wędrówki, na wielki szyld z napisem KEBAB. Pierwsze skojarzenie... Turcja. Ale czy na pewno? Podobno istnieją dwie wersje tej potrawy. W odmianie tureckiej jest to mięso, zazwyczaj baranie, obracające się na pionowym rożnie. W wersji arabskiej, będzie to bardziej znany nam, szaszłyk na patyczku, zrobiony z mięsa mielonego. Co do kebaba indyjskiego możemy odpuścić sobie patyczki i smażyć je jak 'polski kotlet mielony'. Zagłębiając się w pochodzenie kebaba trudno tak na prawdę odkryć, który z nich jest praojcem wszystkich kebabów. Każda kultura ma swój sposób przyrządzania go, ale trzeba przyznać, że każdy z nich ma swój niepowtarzalny smak.

Składniki:

Zmielone mięso z całego kurczaka (ok. 1kg)

pół łyżeczki kminku mielonego

4 zmiażdżone ziarna kardamonu

pół łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka soli

2,5 cm korzenia imbiru (drobno posiekanego)

2 ząbki czosnku, zmiażdżone

pół łyżeczki ziela angielskiego, mielonego

pół łyżeczki pieprzu

300 ml wody

2 łyżki jogurtu

2 zielone chilli

1 mała cebula

świerza kolendra

1 jajko

300 ml oleju

 

Sposób przygotowania:

Całego kurczaka wkładamy do dużego garnka. Wrzucamy do niego przyprawy: kminek, kardamon, cynamon, sól, imbir, czosnek, ziele i pieprz.

(Ja osobiście do wszystkich potraw używam przypraw nie mielonych. Wrzucam je wszystkie do moździerza i rozgniatam, jednocześnie delektując się nieziemskim zapachem unoszącym się w całym domu. Zresztą sama potrawa, doprawiona roztłuczonymi w moździerzu przyprawami, zyskuje zdecydowanie więcej aromatu i smaku.)

Całość zalewamy wodą i gotujemy, aż woda wygotuje się całkowicie.

Po ugotowaniu kurczaka obieramy. Mięso wraz z przyprawami wrzucamy do miksera i miksujemy na jednolitą pastę. Do pasty dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

Następnie do miksera wrzucamy: chilli, cebulę, kolendrę zieloną. Zmieloną pastę mieszamy razem z mięsem, mieszamy dokładnie, dodajemy roztrzepane jajko i dalej dokładnie mieszamy.

Tak przygotowaną masę dzielimy na porcję i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Trochę jak naszego kotleta mielonego :)

Odsączone kebaby podajemy na gorąco bez sosu!

 

Możemy podawać je wraz z soczewicą oraz chlebkiem nann, jak pokazano na zdjęciu.

A przepisy pojawią się wraz z następnymi wpisami :)

 

niedziela, 08 lutego 2015, charllize
Tagi: kebab kurczak

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt