Blog > Komentarze do wpisu
Turecki powiew Indii...Przechadzając się ulicami miast mniejszych bądź większych - w zasadzie to bez znaczenia - bez wątpienia natkniemy się, w którymś momencie swej wędrówki, na wielki szyld z napisem KEBAB. Pierwsze skojarzenie... Turcja. Ale czy na pewno? Podobno istnieją dwie wersje tej potrawy. W odmianie tureckiej jest to mięso, zazwyczaj baranie, obracające się na pionowym rożnie. W wersji arabskiej, będzie to bardziej znany nam, szaszłyk na patyczku, zrobiony z mięsa mielonego. Co do kebaba indyjskiego możemy odpuścić sobie patyczki i smażyć je jak 'polski kotlet mielony'. Zagłębiając się w pochodzenie kebaba trudno tak na prawdę odkryć, który z nich jest praojcem wszystkich kebabów. Każda kultura ma swój sposób przyrządzania go, ale trzeba przyznać, że każdy z nich ma swój niepowtarzalny smak. Składniki: Zmielone mięso z całego kurczaka (ok. 1kg) pół łyżeczki kminku mielonego 4 zmiażdżone ziarna kardamonu pół łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka soli 2,5 cm korzenia imbiru (drobno posiekanego) 2 ząbki czosnku, zmiażdżone pół łyżeczki ziela angielskiego, mielonego pół łyżeczki pieprzu 300 ml wody 2 łyżki jogurtu 2 zielone chilli 1 mała cebula świerza kolendra 1 jajko 300 ml oleju
Sposób przygotowania: Całego kurczaka wkładamy do dużego garnka. Wrzucamy do niego przyprawy: kminek, kardamon, cynamon, sól, imbir, czosnek, ziele i pieprz. (Ja osobiście do wszystkich potraw używam przypraw nie mielonych. Wrzucam je wszystkie do moździerza i rozgniatam, jednocześnie delektując się nieziemskim zapachem unoszącym się w całym domu. Zresztą sama potrawa, doprawiona roztłuczonymi w moździerzu przyprawami, zyskuje zdecydowanie więcej aromatu i smaku.) Całość zalewamy wodą i gotujemy, aż woda wygotuje się całkowicie. Po ugotowaniu kurczaka obieramy. Mięso wraz z przyprawami wrzucamy do miksera i miksujemy na jednolitą pastę. Do pasty dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Następnie do miksera wrzucamy: chilli, cebulę, kolendrę zieloną. Zmieloną pastę mieszamy razem z mięsem, mieszamy dokładnie, dodajemy roztrzepane jajko i dalej dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę dzielimy na porcję i smażymy na rozgrzanym oleju na patelni. Trochę jak naszego kotleta mielonego :) Odsączone kebaby podajemy na gorąco bez sosu!
Możemy podawać je wraz z soczewicą oraz chlebkiem nann, jak pokazano na zdjęciu. A przepisy pojawią się wraz z następnymi wpisami :)
niedziela, 08 lutego 2015, charllize
|
Ostatnie wpisy
![]() ![]() ![]() ![]() |