pasja gotowania
Blog > Komentarze do wpisu

Soczewica - zdrowie znane już od 11 000 lat

Tak... to nie pomyłka! Podczas wykopalisk archeologicznych prowadzonych w Iraku, odkryto najstarsze ziarna soczewicy datowane na 9100 r.p.n.e. Wzmianki o tej roślinie zamieszczono niejednokrotnie w Biblii. W źródłach historycznych można również spotkać wzmianki na temat soczewicy będącej środkiem płatniczym. Na ziemie polskie zawędrowała w neolicie. Wszystkie te fakty potwierdzają jej wysoką wartość. Jest niezwykle zdrowa, bogata w witaminy i składniki mineralne ! Ja osobiście uwielbiam soczewicę dlatego polecam ją z pełnym przekonaniem.

Składniki:

75g soczewicy czerwonej

450ml wody

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka czosnku

2 czerwone chili

2 łyżki sklarowanego masła

1 średnia cebula

nasiona gorczycy

sól

 

Sposób przygotowania:

Opłukaną i oczyszczoną soczewicę wrzucamy do rondla dolewając do niej stopniowo wodę. Do tego dodajemy zmiażdżony czosnek, posiekany imbir oraz pokrojone chili. Całość gotujemy na średnim ogniu do momentu gdy soczewica zmięknie, i będziemy mogli rozgnieść ją widelcem.

Ugotowaną soczewicę rozgniatamy na gładką masę, dolewając wody jeśli potrzeba. Doprawiamy solą. Soczewicę przekładamy do naczynia żaroodpornego, do czasu podania. Należy podawać ją na gorąco!

Przed samym podaniem na sklarowanym maśle podsmażamy plasterki cebuli i szklimy na złoty kolor. Do tego dodajemy nasiona gorczycy, a całość umieszczamy na masie z soczewicy.

środa, 15 kwietnia 2015, charllize

Polecane wpisy

Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt