pasja gotowania
środa, 15 kwietnia 2015
Tak... to nie pomyłka! Podczas wykopalisk archeologicznych prowadzonych w Iraku, odkryto najstarsze ziarna soczewicy datowane na 9100 r.p.n.e. Wzmianki o tej roślinie zamieszczono niejednokrotnie w Biblii. W źródłach historycznych można również spotkać wzmianki na temat soczewicy będącej środkiem płatniczym. Na ziemie polskie zawędrowała w neolicie. Wszystkie te fakty potwierdzają jej wysoką wartość. Jest niezwykle zdrowa, bogata w witaminy i składniki mineralne ! Ja osobiście uwielbiam soczewicę dlatego polecam ją z pełnym przekonaniem.

niedziela, 22 lutego 2015

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne chlebki naan. Jest to 'pieczywo' pochodzenia środkowoazjatyckiego, lecz największą popularnością cieszy się w regionie kaszmiru. Wypieka się go na specjalnym, płaskim blacie pieca - tandoor. Jednak, bez obaw, nie musicie takiego pieca posiadać we własnym domu, żeby skosztować tego pysznego indyjskiego chlebka. Wystarczy nam tak naprawdę zwyczajna patelnia oraz chęć do wyrabiania ciasta i sprawa załatwiona. Chlebek ten idealnie nadaje się do wszelakich potraw pochodzenia indyjskiego, w szczególności mięs i potraw warzywnych.

niedziela, 15 lutego 2015

Kuchnia indyjska jest niewątpliwie jedną z najbardziej fascynujących mnie kuchni. Każdy kto choć raz gotował coś 'indyjskiego' zna różnorodność przypraw użytych do potrawy i czuł powalający na kolana zapach unoszący się w kuchni. Wczoraj gotując tę potrawę uderzyła mnie pewna myśl. Faktem jest, że kuchnia indyjska jest pyszna, niezwykle aromatyczna i.... prosta. W zasadzie, o dziwo, gotujemy przy użyciu tych samych składników a smak jest zupełnie inny. Kluczem do sukcesu jest kolejność dodawania poszczególnych składników do potrawy. Raz nośnikiem smaku jest cebula, w kolejnym przypadku będzie to wołowina a w jeszcze innym jogurt. Wszystko zależy od tego co kiedy wrzucimy do garnka. W efekcie otrzymujemy pyszne, proste, aromatyczne danie, które pieści nasz węch i na koniec nasze kubki smakowe :)

niedziela, 08 lutego 2015

Przechadzając się ulicami miast mniejszych bądź większych - w zasadzie to bez znaczenia - bez wątpienia natkniemy się, w którymś momencie swej wędrówki, na wielki szyld z napisem KEBAB. Pierwsze skojarzenie... Turcja. Ale czy na pewno? Podobno istnieją dwie wersje tej potrawy. W odmianie tureckiej jest to mięso, zazwyczaj baranie, obracające się na pionowym rożnie. W wersji arabskiej, będzie to bardziej znany nam, szaszłyk na patyczku, zrobiony z mięsa mielonego. Co do kebaba indyjskiego możemy odpuścić sobie patyczki i smażyć je jak 'polski kotlet mielony'. Zagłębiając się w pochodzenie kebaba trudno tak na prawdę odkryć, który z nich jest praojcem wszystkich kebabów. Każda kultura ma swój sposób przyrządzania go, ale trzeba przyznać, że każdy z nich ma swój niepowtarzalny smak.

sobota, 26 lipca 2014

Jakiś czas temu, na jednym z kanałów telewizyjnych, wyłapałam bardzo ciekawy program kulinarny. Pewnie niektórzy z Was go znają, a jeśli nie, to bardzo polecam. Tytuł: 30 minut Jamiego... Program faktycznie trwa 30 minut podczas których, tytułowy Jamie, w ekspresowym tempie szykuje obiad wraz z przystawką i deserem. Jest to program, którzy cierpią na chroniczny brak czasu :) Nie będę tutaj streszczać Wam całego programu, bo przepisy znajdziecie na oryginalnej stronie Jamiego. Chciałbym jednak polecić jedną wyjątkową potrawę, która jest szybka i pyszna. Pozwoliłam sobie na lekką modyfikację i zamiast kiełbasek dałam mięso mielone. Efekt, hmm... Sami musicie spróbować :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt