pasja gotowania
wtorek, 19 lutego 2013

Dzisiaj propozycja dla prawdziwych smakoszy:) Krewetki głównie kojarzone są z potrawami przygotowywanymi w krajach basenu Morza Śródziemnego. Stworzonka te występują jednak w wodach całego świata. Również i my posiadamy własne odmiany żyjące sobie spokojnie w Morzu Bałtyckim, niestety są one zbyt małe abyśmy mogli powitać je na naszych stołach. Poniżej przedstawiam przepis z udziałem zagranicznych krewetkowych krewniaków. Smaczny i niezwykle prosty przepis dla każdego...

piątek, 15 lutego 2013

Święto zakochanych już za nami. Nie oznacza to jednak, że dzisiaj możemy już przestać zabiegać o względy naszej drugiej połowy. Wręcz przeciwnie, powinniśmy starać się dwa razy bardziej! Jednym z bardzo prostych metod, które pochłoną jedynie 15 minut z naszego codziennego rytmu dnia jest upieczenie czegoś słodkiego.Przez żołądek do serca - jak sugeruje stare porzekadło... To niewiele, ale daje cudowne efekty. Palmiery, choć niektórzy uważają, że kształtem przypominają liść palmowy - stąd nazwa - mnie bardziej kojarzą się z serduszkami. Dlatego też uważam, że są idealne by poprzez podarowanie ich ukochanej osobie pokazać jak bardzo nam na niej zależy...

poniedziałek, 04 lutego 2013

Roślina ta znana jest od czasów starożytnych. Pierwsze zapiski na ten temat zawarte zostały w przekazach egipskich. Egipcjanie wykorzystywali go do przygotowywania przeróżnych potraw. Podobno również i starożytni Grecy znali ową roślinę. Cenili ją sobie wyjątkowo, bowiem liśćmi selera dekorowali oni głowy zwycięzców biorących udział w zawodach sportowych. Dzisiaj i my możemy korzystać z dobroci tej rośliny. Co więcej warto zauważyć, iż każda z jej części jest jadalna, więc nic się nie marnuje:) Krem z selera polecam szczególnie osobom, które mają w planach zrzucenie odrobiny zbędnego "nadbagażu", po zimowym obżarstwie:)Jest to pyszna, prosta w przygotowaniu i niezwykle wartościowa potrawa dla każdego:)

Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt