pasja gotowania
niedziela, 22 lutego 2015

Dzisiaj chciałbym podzielić się z Wami przepisem na pyszne chlebki naan. Jest to 'pieczywo' pochodzenia środkowoazjatyckiego, lecz największą popularnością cieszy się w regionie kaszmiru. Wypieka się go na specjalnym, płaskim blacie pieca - tandoor. Jednak, bez obaw, nie musicie takiego pieca posiadać we własnym domu, żeby skosztować tego pysznego indyjskiego chlebka. Wystarczy nam tak naprawdę zwyczajna patelnia oraz chęć do wyrabiania ciasta i sprawa załatwiona. Chlebek ten idealnie nadaje się do wszelakich potraw pochodzenia indyjskiego, w szczególności mięs i potraw warzywnych.

niedziela, 15 lutego 2015

Kuchnia indyjska jest niewątpliwie jedną z najbardziej fascynujących mnie kuchni. Każdy kto choć raz gotował coś 'indyjskiego' zna różnorodność przypraw użytych do potrawy i czuł powalający na kolana zapach unoszący się w kuchni. Wczoraj gotując tę potrawę uderzyła mnie pewna myśl. Faktem jest, że kuchnia indyjska jest pyszna, niezwykle aromatyczna i.... prosta. W zasadzie, o dziwo, gotujemy przy użyciu tych samych składników a smak jest zupełnie inny. Kluczem do sukcesu jest kolejność dodawania poszczególnych składników do potrawy. Raz nośnikiem smaku jest cebula, w kolejnym przypadku będzie to wołowina a w jeszcze innym jogurt. Wszystko zależy od tego co kiedy wrzucimy do garnka. W efekcie otrzymujemy pyszne, proste, aromatyczne danie, które pieści nasz węch i na koniec nasze kubki smakowe :)

niedziela, 08 lutego 2015

Przechadzając się ulicami miast mniejszych bądź większych - w zasadzie to bez znaczenia - bez wątpienia natkniemy się, w którymś momencie swej wędrówki, na wielki szyld z napisem KEBAB. Pierwsze skojarzenie... Turcja. Ale czy na pewno? Podobno istnieją dwie wersje tej potrawy. W odmianie tureckiej jest to mięso, zazwyczaj baranie, obracające się na pionowym rożnie. W wersji arabskiej, będzie to bardziej znany nam, szaszłyk na patyczku, zrobiony z mięsa mielonego. Co do kebaba indyjskiego możemy odpuścić sobie patyczki i smażyć je jak 'polski kotlet mielony'. Zagłębiając się w pochodzenie kebaba trudno tak na prawdę odkryć, który z nich jest praojcem wszystkich kebabów. Każda kultura ma swój sposób przyrządzania go, ale trzeba przyznać, że każdy z nich ma swój niepowtarzalny smak.

Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt