pasja gotowania
piątek, 28 grudnia 2012

Święta, święta i po świętach. Teraz rozpoczyna się wielkie odliczanie przed szampańską nocą sylwestrową. Pomimo, iż zapewne wielu z Was jeszcze przez kilkanaście kolejnych godzin nie spojrzy w kierunku lodówki, tak przyznacie mi rację, że najwyższa pora pomyśleć o czymś dobrym do przekąszania na sylwestra. Oczywiście mówię tu o osobach, które planują tak zwaną domówkę. Oprócz typowych koreczków i mini kanapeczek, polecam na tę noc sernik z brzoskwiniami. Prawdziwa pychota. Spróbujcie zresztą sami:)

niedziela, 23 grudnia 2012

Przyszła wreszcie pora na trzecią świąteczną potrawę. Finezja smaku i zapach, który w pełni utożsamiać można ze Świętami. Po za tym Święta zawsze kojarzyły mi się z zapachem bigosu i jodły. Bez niego Święta nie są pełne, jeśli wiecie o co mi chodzi:)

Świątecznego stołu nie wyobrażam sobie również bez pasztetu. Z pasztetem robionym przez moją mamę, nie może się równać żaden inny. Zresztą pasztet w mojej rodzinie robiła również moja babcia, a więc przygotowywanie go można nazwać już rodzinną tradycją:D

Od kilku lat w naszym domu pojawiają się, na Świątecznym stole, tradycyjnie wyrabiane wędliny. Dziś nie wyobrażam sobie bez nich Świąt. Jak mawia moja babcia, aż śmieją się do nas z półmiska. Fakt, iż jeśli chcemy dobrze i zdrowo zjeść musimy wygospodarować sobie odpowiednio wcześniej sporo czasu, by ze wszystkim zdążyć. W przypadku wędlin, będzie to około 3 tygodnie. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy z was ma, aż tyle czasu, ale grunt to chęci a czas sam się znajdzie:) Po za tym i tak przy wyrobie wędlin w większości pomoże nam lodówka (lub zimna piwnica) oraz wędzarnia. Więc myślę, że nie jest źle, bo naprawdę warto:D

piątek, 07 grudnia 2012

Zapewne każdemu z Was lasagne kojarzyć się będzie z półwyspem apenińskim. Po części będziecie mieć rację ale... No właśnie, nie wszyscy wiedzą, iż oryginalnie potrawa ta wywodzi się z Grecji. Były to cienkie plastry makaronu krojone na paski. Coś co przypomina nam dzisiejsza forma makaronu, którą możemy znaleźć na sklepowej półce. I znów historia nam się powtarza. Jak wiadomo z historii starożytni Rzymianie zawłaszczyli sobie wszystko co Greckie, modyfikując co nieco, tak aby w rezultacie wyszło, że to ich. Hmm... A niech im tam będzie. Potrawa ta w obecnej formie uważana jest za Włoską. Wobec tego zapraszam do słonecznej Italii w te zimowe dni...

 
1 , 2
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt