pasja gotowania
czwartek, 30 sierpnia 2012

Potrawa ta oryginalnie wywodzi się z Węgier, kraju równinnego w którym główny prym wśród uprawianych warzyw wiedzie: papryka, pomidory oraz cebula, a więc główne składniki Leczo. Niejednokrotnie spotkałam się już z przeróżnymi odmianami tegoż dania - z dodatkiem bakłażanów, cukinii, pieczarek - co zdecydowanie bardziej upodabnia je do ratatouille prowansalskiego. W prawdzie każdy stara się być mistrzem w swojej kuchni eksperymentując ze smakami, i ja również :) Lecz w tym przypadku wydaje się to być zupełnie niepotrzebne, bo prostota składników jest tu jak najbardziej wskazana:)

Leczo

Ameryki - a raczej Węgier, winnam napisać - powtórnie nie odkryję zdradzając Wam składniki oraz sposób przygotowania węgierskiego lecza:)
niedziela, 26 sierpnia 2012

Z pewnością każdy z Was przynajmniej raz w życiu spotkał się z pizzą. Popularne, okrągłe ciasto wraz z przeróżnymi dodatkami przywędrowało do naszego kraju z półwyspu apenińskiego. Dziś można spotkać się z wieloma rodzajami pizzy, nie wspominając już o całej gamie wymyślnych dodatków i sosów. Jednym słowem: każdy znajdzie coś dla siebie. Jakiś czas temu, będąc w Turcji, wraz z rodziną udaliśmy się na poszukiwania, popularnego fast food'a w lekko zmienionej aranżacji. Patrząc na turecką wersję pizzy - zwanej tam pide - człowiek zachodzi w głowę, kto pozazdrościł komu tego przysmaku. Moja teoria na ten temat, oparta została o wygląd pide, który przypomina swym kształtem łódkę, sugeruje to zatem, iż dotarł on tam drogą morską :D.

Sezon na grzyby rozpoczął się pełną parą! Co rusz, przy drogach leśnych, można natknąć się na samochody grzybiarzy, którzy wśród wysokich drzew polują na ten przysmak. Gdy uda nam się znaleźć grzyby podczas takich wędrówek, satysfakcja gwarantowana, tym bardziej, że istnieje cała masa prostych sposobów na przyrządzenie z nich naprawdę czegoś smakowitego. :) Ci którzy nie przepadają za takim spędzaniem czasu - bo i tacy też istnieją - na szczęście nie są na straconej pozycji przy kosztowaniu tego specjału. Wystarczy wybrać się do sklepu, a na półce, czekać będzie na nas pięknie zapakowany grzyb. :)

Przepis, który dzisiaj zaproponuję, nie dość że jest prosty to również tani i szybki w przygotowaniu. Życzę smacznego!!!
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt