pasja gotowania
niedziela, 23 września 2012

W pierwszej chwili temat postu wydaje się być tajemniczy, jakby wyrwany z akt Archiwum X czy też Strefy 51. Nie obawiajcie się, nie zacznę wypisywać tutaj, że poniższy przepis ma coś do czynienia z UFO i gwarantuję również, że wszystkie składniki są wiadomego pochodzenia;) Jednak w dalszym ciągu niewiadomym pozostaje fakt, jaką ów przepis powinien posiadać nazwę. Niektórzy nazwy Żurek używają zamiennie z Barszczem białym, inni rozróżniają go po mące z jakiej zrobiony został zakwas, kolejni zaś po dodatkach jakie umieścili w zupie (Żurek - jajka, ziemniaki, Barszcz biały - kiełbasa, boczek). Jak spojrzycie na zamieszczone zdjęcie, sprawa skomplikuje się bowiem w zupie umieszczono ziemniaki, jajka oraz kiełbasę ;D. Nasuwa mi się zasadnicze pytanie: Czy nie lepiej pozostawić sprawę nazwy niewyjaśnioną, i skupić się na smakowaniu... ;] Ja tak zrobię, i Wam radzę zrobić to samo bo warto...

sobota, 15 września 2012

Zwykłemu śmiertelnikowi i łasuchowi, takiemu jak ja, przy którym ciasto musiałoby mieć zębiska żeby ocaleć przed zjedzeniem, szarlotka zawsze kojarzyła się z jakimś ciastem (czytaj: spodem) oraz jabłkami. Przepis który dziś wpadł mi w ręce uświadomił mi jednak, że to nic bardziej mylnego. Istnieje szarlotka bez typowego jak dla ciast, ciasta:D Pierwsza myśl, która odezwała się w mojej głowie: kolejne wyzwanie w kuchni;] Zakasałam więc szybko rękawy, przejrzałam czy w szafkach są potrzebne składniki - wszystkie, na szczęście, stawiły się na rozkaz - i zabrałam się do pieczenia tego czegoś:D Musze przyznać, że po wyjęciu z piekarnika - SZOK - szarlotka wyszła wspaniale. Tak więc jeśli potrzebujecie czegoś na szybko do kawy lub herbaty, polecam ten przepis. A jeszcze jak dodacie do szarlotki lody waniliowe Mniam...;]

piątek, 14 września 2012

Z każdym dniem, za oknem, temperatura spada bez litości. Dla kogoś kto lubi zimę to znak, że nie długo będzie mógł się oddać śnieżnemu szaleństwu. Ja osobiście jednak za zimą nie przepadam, tak więc przyszła pora by przygotować na obiad coś rozgrzewającego i sytego. Zupa z pora z dodatkiem fasolki na pewno przypadnie do gustu tym, którzy zajadają się tradycyjną polską fasolową jak również bardziej wykwintnym podniebieniom. Polecam ją szczególnie, gdyż jest to jedna z moich ulubionych zup.

piątek, 07 września 2012

W ten wietrzny, letni ale jeszcze nie jesienny dzień, chciałam Wam zaproponować przepis, do którego każdy kraj chce rościć sobie prawo. Musze przyznać, że wcale się temu nie dziwie bowiem smak tej potrawy jest wyśmienity. Na sam dźwięk: kulebiak, pocieknie ślinka Szkotom (pomimo łamania języka na tej nazwie), ponieważ - pomijając whisky i paszteciki - ukochali sobie tę potrawę. Formą przypomina kresowego kulebiaka, jednak - na szczęście dla kogoś kto z drożdżami nie jest za pan brat - podstawą w tym przypadku jest ciasto francuskie, które dostaniemy w każdym sklepie nie tylko we Francji:) 

sobota, 01 września 2012

Dzisiaj pogoda niestety nie nastraja pozytywnie. Za oknem siąpi deszcz, a o słońcu możemy jedynie pomarzyć. To na szczęście nie przeszkadza nam w naszych eksperymentach kuchennych. Przepis który chcę wam dzisiaj przedstawić pochodzi ze słonecznych Bałkanów. Ściślej rzecz ujmując, wariacje Cevapcici spotykamy praktycznie we wszystkich krajach byłej Jugosławii. Cevapcici jest to mięso mielone (wołowo-wieprzowe) doprawione od serca ziołami, formowane w kształcie kiełbasek, a następnie smażone na głębokim oleju tudzież grillowane. Ja zdecydowanie polecam grilla, ponieważ jest to naprawdę smaczna alternatywa dla kiełbasek czy karczku. Dlatego też poniższy przepis został zmodyfikowany tak by jadło się wygodnie a i dzieci miały też przy tym niezłą zabawę:)

Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt