pasja gotowania
piątek, 27 września 2013

Na początek wypadałoby przybliżyć, osobą niezaznajomionym z kuchnią chińską, tudzież szerzej pojętą kuchnią wschodnio azjatycką, czymże jest tajemniczy WOK. Otóż, WOK to nic innego jak patelnia wykonana oryginalnie ze stali węglowej, swym kształtem przypominająca misę. Obecnie w sklepach można znaleźć przeróżne modyfikacje owej patelni, umożliwiające np. gotowanie na kuchenkach indukcyjnych (spłaszczone dno). Nie jestem jednak przekonana czy przypadkiem patelnia nie traci przez to swoich cudownych właściwości cieplnych. Nie wiem bo nigdy nie gotowałam w takowej. Ja jestem szczęśliwą posiadaczką Woka mandaryńskiego, który idealnie służy mi w kuchni. Ale dosyć już o patelni. Teraz kilka słów o samym daniu. Proponowane dzisiaj danie nie posiada nazwy, zresztą tak jak i większość gotowanych na WOKu, z tej prostej przyczyny, że bazą każdego z nich jest ryż a reszta składników może być dowolnie dobierana. Clue gotowania na WOKu to ryż oraz kilka dowolnych składników wymieszanych ze sobą i przyrządzonych w niezwykle krótkim czasie...

poniedziałek, 23 września 2013

Tym razem propozycja na idealny niedzielny obiad :) Jest to kolejny przepis, który zaskakuje połączeniem smaków. Okazuje się, że smak czarnych oliwek i czosnku idealnie współgra ze słodkim miodem. I to właśnie najcudowniejsze jest w kuchni i różnorodności smaków. Nigdy nie wiesz do końca jak dana potrawa, którą przygotowujecie po raz pierwszy, będzie smakować. Oczekiwanie i napięcie, niczym w dobrej hollywoodzkiej produkcji:) Na korzyść potrawy przemawia również fakt, że każdy z jej składników idealny jest na wzmocnienie naszej odporności jesienią :)

sobota, 21 września 2013

Dzisiaj chcę zaproponować Wam kolejny placek z seri tych mniej typowych. Jak dotąd nie mogłam sobie wyobrazić placka, którego jednym z dodatków miałaby być jarzyna. Mowa tu oczywiście o marchewce... Oczywiście wszelakie owoce współgrają ze słodyczą deserów, ale marchew ? Hmm... Dzisiaj stwierdzam, że jak najbardziej TAK. Po raz pierwszy odważyłam się upiec tego typu placek i nie żałuje. Istna pychota. Co więcej jest, to placek niezwykle prosty w przygotowaniu i dość szybki (pomijając sam proces pieczenia w piekarniku). Jest on również idealny pod względem samych składników, bowiem jestem pewna, że każdy z Was je w swoich szafkach ma :)

Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt