pasja gotowania
wtorek, 22 października 2013

W przypadku tej potrawy, niezwykle trudno określić jej przynależność regionalną. Bardziej istotnym jednak jest fakt, iż jej prezencja na talerzu jest zachwycająca a i smak może równać się z potrawami z 'salonów'. Zgrabne sakieweczki kuszą aromatycznym wnętrzem, a każdy kęs pobudza nasze kubki smakowe w niepowtarzalny sposób. Niezwykle prosty i szybki sposób na wykwintny obiad :)

niedziela, 20 października 2013

Kolejna potrawa z serii szkockich pyszności. Po raz kolejny będzie to ryba, jednak tym razem podana razem z tak zwaną wodą życia czyli whisky. Na uwagę może jeszcze zasługiwać fakt, iż ryba ta pochodzi z jeziora Loch Ness, a więc możnaby rzec: kamrat słynnej Nessie :) Ja osobiście jestem zakochany w rybach przygotowanych na sposób szkocki. Dlatego polecam Wam ten przepis z całego serca :D

piątek, 18 października 2013

Niezwykle sycące i pożywne danie. Mogłbym się pokusić również o słowo zdrowe, bowiem bazą jest mięso gotowane a nie smażone. Alternatywa dla kotleta schabowego czy mielonego, który niestrudzenie gości na naszych stołach wraz z kapusta kiszoną i ziemniakami. Klopsiki które dzisiaj proponuję podane są z sosem pomidorowym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie zrobić je np. z sosem koperkowym czy pieczarkowym :)

środa, 16 października 2013

Zapewne każdy z Was wie czym są naleśniki. Nie wiadomo dokładnie kto jako pierwszy wymyślił to pyszne ciasto. Prawdopodobnie pochodzi ono z Chin. Ale czy na pewno?.. W każdym razie dzisiaj można je jeść na słono lub słodko z nadzieniem wedle uznania. Danie uniwersalne. Dzisiaj proponuję jednak typowy smak chińskiej kuchni słodko-pikantny w połączeniu z mięsem mielonym i ananasem. Prawdziwa pychotka :D

 

niedziela, 13 października 2013

Pizzą możemy nazywać każdy płaski placek z ciasta makaronowego bądź drożdzowego z rozmaitymi dodatkami. Podstawową wersję każdy z Was zapewne zna Margherita a więc sos pomidorowy, ser mozarella, bazylia (narodowe barwy Włoch). Wersja proponowana przeze mnie wzbogacona została o mięso mielone. Muszę przyznać, że świetnie się do tego nadaje. Życzę smacznego wszystkim tym, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni :D

 
1 , 2
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt