środa, 28 maja 2014
Jak pewnie zdążyliście zauważyć, jest to drugi przepis na lasagne. Pod względem składników jest on lekko zbliżony do poprzedniego, jednak muszę przyznać, że jeśli chodzi o smak, jest to zupełnie inna propozycja. Przepis ten, moim zdaniem, jest lepszy od poprzedniego. Danie łatwe do przygotowania i szybkie. Polecam na gorące dni, które zbliżają się wraz z porą letnią. Lasagne ta podana z lampką białego wina przenosi nas, z prędkością światła, w cudowne rejony włoskich winnic:) Kiedy po raz pierwszy zrobiłem tę potrawę tak właśnie się poczułem:D
wtorek, 04 lutego 2014
Pewnie każdy z Was zna tę potrawę. Ale czy wiecie skąd się ona wywodzi? Sprawa nie jest tak prosta jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Istnieje kilka wersji mówiących o korzeniach pochodzenia tej potrawy. Mnie najbardziej podoba się historia, mówiąca o polskim księdzu, który przybył na misję do małego miasteczka w Bretanii. Nauczył on tamtejszych mieszkańców jak przygotować ową fasolkę. Po wyjeździe księdza z miasteczka, potrawa zakorzeniła się w tamtejszych kuchniach, do tego stopnia, że przejęła nazwę regionu. Nie wiem czy to prawda czy nie. Niewątpliwym jest, że fasolka jest pyszna i wydaje się być w 100% polska :)
środa, 11 grudnia 2013
Jeśli szukacie czegoś lekkiego na śniadanie, bądź szybkiego, do przekąszenia gdy przyjdą niezapowiedziani goście to dobrze trafiliście :) Sałatka z brokuła, sera feta i migdałów jest idealna by spełnić Wasze wymagania. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i smaczna. Istne niebo w gębie! Polecam ją wszystkim i każdemu z osobna. Musicie jej spróbować :D
wtorek, 22 października 2013
W przypadku tej potrawy, niezwykle trudno określić jej przynależność regionalną. Bardziej istotnym jednak jest fakt, iż jej prezencja na talerzu jest zachwycająca a i smak może równać się z potrawami z 'salonów'. Zgrabne sakieweczki kuszą aromatycznym wnętrzem, a każdy kęs pobudza nasze kubki smakowe w niepowtarzalny sposób. Niezwykle prosty i szybki sposób na wykwintny obiad :)
niedziela, 20 października 2013
Kolejna potrawa z serii szkockich pyszności. Po raz kolejny będzie to ryba, jednak tym razem podana razem z tak zwaną wodą życia czyli whisky. Na uwagę może jeszcze zasługiwać fakt, iż ryba ta pochodzi z jeziora Loch Ness, a więc możnaby rzec: kamrat słynnej Nessie :) Ja osobiście jestem zakochany w rybach przygotowanych na sposób szkocki. Dlatego polecam Wam ten przepis z całego serca :D |
Archiwum
Ostatnie wpisy
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() |