pasja gotowania
środa, 28 maja 2014

Jak pewnie zdążyliście zauważyć, jest to drugi przepis na lasagne. Pod względem składników jest on lekko zbliżony do poprzedniego, jednak muszę przyznać, że jeśli chodzi o smak, jest to zupełnie inna propozycja. Przepis ten, moim zdaniem, jest lepszy od poprzedniego. Danie łatwe do przygotowania i szybkie. Polecam na gorące dni, które zbliżają się wraz z porą letnią. Lasagne ta podana z lampką białego wina przenosi nas, z prędkością światła, w cudowne rejony włoskich winnic:) Kiedy po raz pierwszy zrobiłam tę potrawę tak właśnie się poczułam:D

wtorek, 04 lutego 2014

Pewnie każdy z Was zna tę potrawę. Ale czy wiecie skąd się ona wywodzi? Sprawa nie jest tak prosta jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Istnieje kilka wersji mówiących o korzeniach pochodzenia tej potrawy. Mnie najbardziej podoba się historia, mówiąca o polskim księdzu, który przybył na misję do małego miasteczka w Bretanii. Nauczył on tamtejszych mieszkańców jak przygotować ową fasolkę. Po wyjeździe księdza z miasteczka, potrawa zakorzeniła się w tamtejszych kuchniach, do tego stopnia, że przejęła nazwę regionu. Nie wiem czy to prawda czy nie. Niewątpliwym jest, że fasolka jest pyszna i wydaje się być w 100% polska :)

środa, 11 grudnia 2013

Jeśli szukacie czegoś lekkiego na śniadanie, bądź szybkiego, do przekąszenia gdy przyjdą niezapowiedziani goście to dobrze trafiliście :) Sałatka z brokuła, sera feta i migdałów jest idealna by spełnić Wasze wymagania. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i smaczna. Istne niebo w gębie! Polecam ją wszystkim i każdemu z osobna. Musicie jej spróbować :D

wtorek, 22 października 2013

W przypadku tej potrawy, niezwykle trudno określić jej przynależność regionalną. Bardziej istotnym jednak jest fakt, iż jej prezencja na talerzu jest zachwycająca a i smak może równać się z potrawami z 'salonów'. Zgrabne sakieweczki kuszą aromatycznym wnętrzem, a każdy kęs pobudza nasze kubki smakowe w niepowtarzalny sposób. Niezwykle prosty i szybki sposób na wykwintny obiad :)

niedziela, 20 października 2013

Kolejna potrawa z serii szkockich pyszności. Po raz kolejny będzie to ryba, jednak tym razem podana razem z tak zwaną wodą życia czyli whisky. Na uwagę może jeszcze zasługiwać fakt, iż ryba ta pochodzi z jeziora Loch Ness, a więc możnaby rzec: kamrat słynnej Nessie :) Ja osobiście jestem zakochana w rybach przygotowanych na sposób szkocki. Dlatego polecam Wam ten przepis z całego serca :D

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt