pasja gotowania
niedziela, 06 października 2013

Inspiracją dla dzisiejszej potrawy był pomysł Karola Okrasy. Podobnież oryginalnie, danie to pochodzi z Welkiej Brytani. Dla mnie jednak będzie to pomieszanie smaków bardziej angielsko, francusko, polskich. Dlaczego? Śpieszę z wytłumaczeniem: angielski fish and chips, ale zamiast oryginalnych frytek mamy tu francuskie puree, a wszystko to na polskiej kapuście kiszonej :) Smaczne pomieszanie z poplątanym...

 

piątek, 04 października 2013

Grzybowy sezon rozpoczęty. A więc i na blogu nie może zabraknąć jakiegoś dobrego grzybowego przepisu. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na zupę z zieleniatek tudzież zielonek albo gąski zielonej. Nazw wiele, ale tyczą się oczywiście tego samego grzyba. Przepis ten, to kolejny z serii babcinych, a więc pyszny i tradycyjny. Pojęcie tradycyjnego będzie w tym przypadku odnosić się bardziej do rodzinnego niż regionalnego :) Sam przepis niestety nie jest ściśle precyzyjny jeśli chodzi o wagę składników. Niestety jak to z babciami bywa i ich praktyk, wszystko robią "na oko" :)

piątek, 27 września 2013

Na początek wypadałoby przybliżyć, osobą niezaznajomionym z kuchnią chińską, tudzież szerzej pojętą kuchnią wschodnio azjatycką, czymże jest tajemniczy WOK. Otóż, WOK to nic innego jak patelnia wykonana oryginalnie ze stali węglowej, swym kształtem przypominająca misę. Obecnie w sklepach można znaleźć przeróżne modyfikacje owej patelni, umożliwiające np. gotowanie na kuchenkach indukcyjnych (spłaszczone dno). Nie jestem jednak przekonana czy przypadkiem patelnia nie traci przez to swoich cudownych właściwości cieplnych. Nie wiem bo nigdy nie gotowałam w takowej. Ja jestem szczęśliwą posiadaczką Woka mandaryńskiego, który idealnie służy mi w kuchni. Ale dosyć już o patelni. Teraz kilka słów o samym daniu. Proponowane dzisiaj danie nie posiada nazwy, zresztą tak jak i większość gotowanych na WOKu, z tej prostej przyczyny, że bazą każdego z nich jest ryż a reszta składników może być dowolnie dobierana. Clue gotowania na WOKu to ryż oraz kilka dowolnych składników wymieszanych ze sobą i przyrządzonych w niezwykle krótkim czasie...

poniedziałek, 23 września 2013

Tym razem propozycja na idealny niedzielny obiad :) Jest to kolejny przepis, który zaskakuje połączeniem smaków. Okazuje się, że smak czarnych oliwek i czosnku idealnie współgra ze słodkim miodem. I to właśnie najcudowniejsze jest w kuchni i różnorodności smaków. Nigdy nie wiesz do końca jak dana potrawa, którą przygotowujecie po raz pierwszy, będzie smakować. Oczekiwanie i napięcie, niczym w dobrej hollywoodzkiej produkcji:) Na korzyść potrawy przemawia również fakt, że każdy z jej składników idealny jest na wzmocnienie naszej odporności jesienią :)

sobota, 21 września 2013

Dzisiaj chcę zaproponować Wam kolejny placek z seri tych mniej typowych. Jak dotąd nie mogłam sobie wyobrazić placka, którego jednym z dodatków miałaby być jarzyna. Mowa tu oczywiście o marchewce... Oczywiście wszelakie owoce współgrają ze słodyczą deserów, ale marchew ? Hmm... Dzisiaj stwierdzam, że jak najbardziej TAK. Po raz pierwszy odważyłam się upiec tego typu placek i nie żałuje. Istna pychota. Co więcej jest, to placek niezwykle prosty w przygotowaniu i dość szybki (pomijając sam proces pieczenia w piekarniku). Jest on również idealny pod względem samych składników, bowiem jestem pewna, że każdy z Was je w swoich szafkach ma :)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt