pasja gotowania
poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Koniec wakacji, nieuchronnie zaczyna kojarzyć się, nie tylko z początkiem roku szkolnego, ale również i z jesienią. A jesień to pora na jagody:) I nie chodzi tu tylko o te, które grzecznie rosną sobie na krzaczkach w lesie. Są też takie, które potrafią panoszyć się po polach swym majestatem. Mowa tu o Dyni. Co ciekawe, jest to roślina zaliczana do najstarszych uprawianych w Nowym Świecie. Jej pestki odnaleziono w jednym z meksykańskich grobowców datowanych na 10 000 lat. Jest to roślina wykorzystywana w kuchni i na surowo i w formie ugotowanej, Ja dzisiaj chciałbym zaproponować wam, bardzo smaczny przepis na krem z dyni. Polecam Wszystkim bez wyjątku:)

sobota, 20 lipca 2013

Wakacje w pełni, więc pewnie niewielu z Was będzie miało czas i chęci na przygotowywanie wymyślnych obiadów. Wcale mnie to nie dziwi, bowiem zdecydowanie lepiej czas spędzony przy kuchennym blacie wykorzystać na wyjazdy rodzinne czy odpoczynek. Dlatego też dzisiaj chciałem zaproponować Wam błyskawiczny przepis składający się jedynie z czterech składników. Czasami zastanawiam się dlaczego na samo słowo szpinak, ludzie krzywią się jakby zjadali zamiast niego cebulę. To prawda, że nieumiejętnie przyprawiony szpinak jest rzadko kiedy zjadliwy. Na szczęście, dla tych którzy mają z przyprawieniem go problem, niektórzy producenci mrożonego szpinaku doprawiają go za nas. Oczywiście, jasna sprawa, że zdecydowanie lepszy jest ten kupiony świeży. Jednak z braku laku i mrożony, również się sprawdzi:)

piątek, 10 maja 2013

Maj. Eksplozja zieleni wokół nas. Uwielbiam tę porę roku, kiedy wszystko kwitnie, roztaczając wszędzie dookoła słodkawy zapach, a ptaki krzyczą wręcz co rano, zwiastując nadejście kolejnego wiosennego dnia. W kuchni również nastają zmiany. Więcej zielonego na talerzu:D Nie jestem wegetarianem, jednak po zimowym tłuszczyku dobrze jest zjeść coś lżejszego. Szparagi zielone owinięte szynką szwarcwaldzką i skąpane w sosie beszamelowym. Pycha Polecam!

piątek, 03 maja 2013

Dzisiaj jest wyjątkowy dzień, który każdy z nas powinien świętować. Jest to święto każdego polaka niezależnie od religii jaką wyznaje czy osobistych zapatrywań politycznych... Dlatego też uważam, że dzisiejszy obiad również powinien mieć swój wyjątkowy charakter. Moim zdaniem, dobrą propozycją może być podanie królika duszonego w czerwonym winie. Polecam serdecznie i życzę smacznego.

sobota, 27 kwietnia 2013

A oto kolejna propozycja na przygotowanie schabu. Pomniejszona wersja rolady, którą umieściłem w poście wcześniejszym, z kilkoma zmianami, podana wraz z zielonymi szparagami z wody i młodymi ziemniakami. Wręcz idealna propozycja na wiosenny obiad:) Niby to samo a jednak inaczej. Za każdym razem to podkreślam - nie ma to jak eksperymentowanie w kuchni... Polecam więc i ten zestaw obiadowy, bo jest smaczny i łatwy w przygotowaniu:)

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt