pasja gotowania
sobota, 20 kwietnia 2013

Od zawsze schab kojarzył mi się jedynie z kotletami. To jedynie pokazuje o ilu smakach człowiek nie ma jeszcze pojęcia. Wspaniałą alternatywą dla królujących, podczas niedzielnych obiadów - kotletów jest rolada, którą chciałabym Wam dzisiaj polecić. Nie dość, że jest bardzo prosta w przygotowaniu, to z pewnością zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Bogactwo smaku i wzajemne przenikanie ich sprawia, jest gwarancją udanego obiadu podczas rodzinnych spotkań, czy też gdy chcielibyśmy zaimponować gościom.

niedziela, 07 kwietnia 2013

Święta, święta i po świętach... Nareszcie możemy odetchnąć pełną piersią, bowiem zakończył się już okres szaleńczych, przedświątecznych przygotowań, jak i niekontrolowanego w tym czasie konsumowania przepysznych potraw:) Również i nasz sprzęt kuchenny może spokojnie odpoczywać, w szafkach, po morderczej pracy jaką wykonał w ciągu zeszłego tygodnia. Różnorodność potraw Wielkanocnych jest ogromna i jest wynikiem nie tylko polskiej tradycji - zależnej oczywiście od regionu w jakim się dany stół przygotowuje - ale również od rodzinnych upodobań. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt czy to Wielkiej nocy czy Bożego Narodzenia bez pasztetu, wędzonej szynki, baleronu (przepisy znajdziecie we wcześniejszych postach). Ale też nie można zamknąć się całkowicie w rutynie gotowania co roku tego samego. Warto pomyśleć również - prócz ciężkich potraw jak np. bigos - o czymś lżejszym, jak na przykład galareta z kurczaka. Wątroba na pewno nam za to podziękuje :) Pomysł na króliczka i kurczaka z jajek zaczerpnięty został z jednego z portali społecznościowych:)

wtorek, 19 lutego 2013

Dzisiaj propozycja dla prawdziwych smakoszy:) Krewetki głównie kojarzone są z potrawami przygotowywanymi w krajach basenu Morza Śródziemnego. Stworzonka te występują jednak w wodach całego świata. Również i my posiadamy własne odmiany żyjące sobie spokojnie w Morzu Bałtyckim, niestety są one zbyt małe abyśmy mogli powitać je na naszych stołach. Poniżej przedstawiam przepis z udziałem zagranicznych krewetkowych krewniaków. Smaczny i niezwykle prosty przepis dla każdego...

piątek, 15 lutego 2013

Święto zakochanych już za nami. Nie oznacza to jednak, że dzisiaj możemy już przestać zabiegać o względy naszej drugiej połowy. Wręcz przeciwnie, powinniśmy starać się dwa razy bardziej! Jednym z bardzo prostych metod, które pochłoną jedynie 15 minut z naszego codziennego rytmu dnia jest upieczenie czegoś słodkiego.Przez żołądek do serca - jak sugeruje stare porzekadło... To niewiele, ale daje cudowne efekty. Palmiery, choć niektórzy uważają, że kształtem przypominają liść palmowy - stąd nazwa - mnie bardziej kojarzą się z serduszkami. Dlatego też uważam, że są idealne by poprzez podarowanie ich ukochanej osobie pokazać jak bardzo nam na niej zależy...

środa, 06 lutego 2013

Wreszcie nadszedł ten cudowny dzień. Dzień w którym nie liczy się kalorii... Tłusty Czwartek, dzień każdego łasucha: tego dużego i tego malutkiego... Nie wyobrażam sobie tego dnia bez oponek. Odkąd sięgam pamięcią zawsze w tłusty czwartek robiłyśmy z moją babcią oponki. Duża kuchnia, a na stole duża stolnica, tuż obok krzesełko i miniaturowa deseczka przy której siedziałam JA:D Moje pierwsze wypieki oczywiście nie miały kompletnie nic wspólnego z tradycyjnymi oponkami. Jedyne co je łączyło to ciasto. Ale kształt hmm to już inna bajka. Były to ślimaki, warkocze plecione i wszystko co tylko kilkuletniemu dziecku może przyjść do głowy:D Dzisiaj na karku już ćwierćwiecze więc powiedzmy, człowiek odrobinę wydoroślał... No może nie do końca, z resztek ciasta i dzisiaj musiał powstać choć jeden warkocz, tak aby tradycji stało się zadość:)

Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt