pasja gotowania
sobota, 20 kwietnia 2013

Od zawsze schab kojarzył mi się jedynie z kotletami. To jedynie pokazuje o ilu smakach człowiek nie ma jeszcze pojęcia. Wspaniałą alternatywą dla królujących, podczas niedzielnych obiadów - kotletów jest rolada, którą chciałbym Wam dzisiaj polecić. Nie dość, że jest bardzo prosta w przygotowaniu, to z pewnością zadowoli podniebienie nawet najbardziej wybrednego smakosza. Bogactwo smaku i wzajemne przenikanie ich sprawia, jest gwarancją udanego obiadu podczas rodzinnych spotkań, czy też gdy chcielibyśmy zaimponować gościom.

niedziela, 07 kwietnia 2013

Święta, święta i po świętach... Nareszcie możemy odetchnąć pełną piersią, bowiem zakończył się już okres szaleńczych, przedświątecznych przygotowań, jak i niekontrolowanego w tym czasie konsumowania przepysznych potraw:) Również i nasz sprzęt kuchenny może spokojnie odpoczywać, w szafkach, po morderczej pracy jaką wykonał w ciągu zeszłego tygodnia. Różnorodność potraw Wielkanocnych jest ogromna i jest wynikiem nie tylko polskiej tradycji - zależnej oczywiście od regionu w jakim się dany stół przygotowuje - ale również od rodzinnych upodobań. Osobiście nie wyobrażam sobie świąt czy to Wielkiej nocy czy Bożego Narodzenia bez pasztetu, wędzonej szynki, baleronu (przepisy znajdziecie we wcześniejszych postach). Ale też nie można zamknąć się całkowicie w rutynie gotowania co roku tego samego. Warto pomyśleć również - prócz ciężkich potraw jak np. bigos - o czymś lżejszym, jak na przykład galareta z kurczaka. Wątroba na pewno nam za to podziękuje :) Pomysł na króliczka i kurczaka z jajek zaczerpnięty został z jednego z portali społecznościowych:)

wtorek, 19 lutego 2013

Dzisiaj propozycja dla prawdziwych smakoszy:) Krewetki głównie kojarzone są z potrawami przygotowywanymi w krajach basenu Morza Śródziemnego. Stworzonka te występują jednak w wodach całego świata. Również i my posiadamy własne odmiany żyjące sobie spokojnie w Morzu Bałtyckim, niestety są one zbyt małe abyśmy mogli powitać je na naszych stołach. Poniżej przedstawiam przepis z udziałem zagranicznych krewetkowych krewniaków. Smaczny i niezwykle prosty przepis dla każdego...

piątek, 15 lutego 2013

Święto zakochanych już za nami. Nie oznacza to jednak, że dzisiaj możemy już przestać zabiegać o względy naszej drugiej połowy. Wręcz przeciwnie, powinniśmy starać się dwa razy bardziej! Jednym z bardzo prostych metod, które pochłoną jedynie 15 minut z naszego codziennego rytmu dnia jest upieczenie czegoś słodkiego.Przez żołądek do serca - jak sugeruje stare porzekadło... To niewiele, ale daje cudowne efekty. Palmiery, choć niektórzy uważają, że kształtem przypominają liść palmowy - stąd nazwa - mnie bardziej kojarzą się z serduszkami. Dlatego też uważam, że są idealne by poprzez podarowanie ich ukochanej osobie pokazać jak bardzo nam na niej zależy...

poniedziałek, 04 lutego 2013

Roślina ta znana jest od czasów starożytnych. Pierwsze zapiski na ten temat zawarte zostały w przekazach egipskich. Egipcjanie wykorzystywali go do przygotowywania przeróżnych potraw. Podobno również i starożytni Grecy znali ową roślinę. Cenili ją sobie wyjątkowo, bowiem liśćmi selera dekorowali oni głowy zwycięzców biorących udział w zawodach sportowych. Dzisiaj i my możemy korzystać z dobroci tej rośliny. Co więcej warto zauważyć, iż każda z jej części jest jadalna, więc nic się nie marnuje:) Krem z selera polecam szczególnie osobom, które mają w planach zrzucenie odrobiny zbędnego "nadbagażu", po zimowym obżarstwie:)Jest to pyszna, prosta w przygotowaniu i niezwykle wartościowa potrawa dla każdego:)

Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt