pasja gotowania

Kuchnia polska

wtorek, 04 lutego 2014

Pewnie każdy z Was zna tę potrawę. Ale czy wiecie skąd się ona wywodzi? Sprawa nie jest tak prosta jak wydaje się na pierwszy rzut oka. Istnieje kilka wersji mówiących o korzeniach pochodzenia tej potrawy. Mnie najbardziej podoba się historia, mówiąca o polskim księdzu, który przybył na misję do małego miasteczka w Bretanii. Nauczył on tamtejszych mieszkańców jak przygotować ową fasolkę. Po wyjeździe księdza z miasteczka, potrawa zakorzeniła się w tamtejszych kuchniach, do tego stopnia, że przejęła nazwę regionu. Nie wiem czy to prawda czy nie. Niewątpliwym jest, że fasolka jest pyszna i wydaje się być w 100% polska :)

piątek, 18 października 2013

Niezwykle sycące i pożywne danie. Mogłabym się pokusić również o słowo zdrowe, bowiem bazą jest mięso gotowane a nie smażone. Alternatywa dla kotleta schabowego czy mielonego, który niestrudzenie gości na naszych stołach wraz z kapusta kiszoną i ziemniakami. Klopsiki które dzisiaj proponuję podane są z sosem pomidorowym, jednak nic nie stoi na przeszkodzie zrobić je np. z sosem koperkowym czy pieczarkowym :)

środa, 09 października 2013

Nietypowe, niepowtarzalnie i fenomanalne. Te trzy słowa charakteryzują, nic innego jak, babcine krokiety. Bynajmniej nie są to typowe krokiety z mięsem, kapustą czy grzybami. Zresztą przepis na takowe, został już opublikowany wcześniej na moim blogu. Tym razem zamieszczam propozycję na innowacyjne krokiety. Nie będę tu wypisywać jak fenomenalny mają smak, niepodobny do niczego innego. Musicie sami ich skosztować i ocenić :) Ach i jeszcze jedno, niestety jest to, jak już wsześniej wspomniałam przepis babciny, co znów będzie się wiązało z ilością składników "na oko" i wedle własnego smaku :D

wtorek, 08 października 2013

Jest to kolejny przepis podpatrzony od Karola Okrasy i równie pyszny jak ten poprzedni. Co więcej jest on szybki i łatwy w przygotowaniu a więc idealny dla osób, którzy na codzień narzekają na brak czasu. Bazą dania są znane wszystkim kopytka, natomiast pozostałe składniki stanowią niepowtarzalne dopełnienie smaku :)

niedziela, 06 października 2013

Inspiracją dla dzisiejszej potrawy był pomysł Karola Okrasy. Podobnież oryginalnie, danie to pochodzi z Welkiej Brytani. Dla mnie jednak będzie to pomieszanie smaków bardziej angielsko, francusko, polskich. Dlaczego? Śpieszę z wytłumaczeniem: angielski fish and chips, ale zamiast oryginalnych frytek mamy tu francuskie puree, a wszystko to na polskiej kapuście kiszonej :) Smaczne pomieszanie z poplątanym...

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt