pasja gotowania

Słodki smak

sobota, 21 września 2013

Dzisiaj chcę zaproponować Wam kolejny placek z seri tych mniej typowych. Jak dotąd nie mogłam sobie wyobrazić placka, którego jednym z dodatków miałaby być jarzyna. Mowa tu oczywiście o marchewce... Oczywiście wszelakie owoce współgrają ze słodyczą deserów, ale marchew ? Hmm... Dzisiaj stwierdzam, że jak najbardziej TAK. Po raz pierwszy odważyłam się upiec tego typu placek i nie żałuje. Istna pychota. Co więcej jest, to placek niezwykle prosty w przygotowaniu i dość szybki (pomijając sam proces pieczenia w piekarniku). Jest on również idealny pod względem samych składników, bowiem jestem pewna, że każdy z Was je w swoich szafkach ma :)

środa, 06 lutego 2013

Wreszcie nadszedł ten cudowny dzień. Dzień w którym nie liczy się kalorii... Tłusty Czwartek, dzień każdego łasucha: tego dużego i tego malutkiego... Nie wyobrażam sobie tego dnia bez oponek. Odkąd sięgam pamięcią zawsze w tłusty czwartek robiłyśmy z moją babcią oponki. Duża kuchnia, a na stole duża stolnica, tuż obok krzesełko i miniaturowa deseczka przy której siedziałam JA:D Moje pierwsze wypieki oczywiście nie miały kompletnie nic wspólnego z tradycyjnymi oponkami. Jedyne co je łączyło to ciasto. Ale kształt hmm to już inna bajka. Były to ślimaki, warkocze plecione i wszystko co tylko kilkuletniemu dziecku może przyjść do głowy:D Dzisiaj na karku już ćwierćwiecze więc powiedzmy, człowiek odrobinę wydoroślał... No może nie do końca, z resztek ciasta i dzisiaj musiał powstać choć jeden warkocz, tak aby tradycji stało się zadość:)

niedziela, 14 października 2012

Z czym kojarzy się wam cynamon i kardamon? Ja czując zapach tych niezwykle aromatycznych przypraw przenoszę się do egzotycznych zakątków zachodniej i południowej Azji. Tak naprawdę przepis ten z tą częścią świata łączą jedynie przyprawy, moim zdaniem bardzo niedoceniane przez polską kuchnię. Jeśli zaliczacie się do osób, które w kuchni lubią eksperymentować ze smakami i przyprawami, to dobrze trafiliście, bo będziecie mieli okazje do wypróbowania kolejnego pysznego przepisu. Jeśli natomiast boicie się nowości, to nadeszła chwila by przełamać bezpodstawne opory i zaszaleć. Więc nie traćcie czasu, marsz do kuchni i bierzcie się do dzieła!!! Życzę Wam by ciasto rosło jak na drożdżach :D

P.S. Gdy bułeczki będą się wygrzewały w piekarniku, nie zapomnijcie wstawić wodę na kawę ;) Gwarantuję, że jeśli o tym zapomnicie, to gdy wyciągniecie je z piekarnika żadna siła nie będzie w stanie Was powstrzymać od zjedzenia ich:D

sobota, 15 września 2012

Zwykłemu śmiertelnikowi i łasuchowi, takiemu jak ja, przy którym ciasto musiałoby mieć zębiska żeby ocaleć przed zjedzeniem, szarlotka zawsze kojarzyła się z jakimś ciastem (czytaj: spodem) oraz jabłkami. Przepis który dziś wpadł mi w ręce uświadomił mi jednak, że to nic bardziej mylnego. Istnieje szarlotka bez typowego jak dla ciast, ciasta:D Pierwsza myśl, która odezwała się w mojej głowie: kolejne wyzwanie w kuchni;] Zakasałam więc szybko rękawy, przejrzałam czy w szafkach są potrzebne składniki - wszystkie, na szczęście, stawiły się na rozkaz - i zabrałam się do pieczenia tego czegoś:D Musze przyznać, że po wyjęciu z piekarnika - SZOK - szarlotka wyszła wspaniale. Tak więc jeśli potrzebujecie czegoś na szybko do kawy lub herbaty, polecam ten przepis. A jeszcze jak dodacie do szarlotki lody waniliowe Mniam...;]

Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt