pasja gotowania

Kuchnia indyjska

środa, 15 kwietnia 2015
Tak... to nie pomyłka! Podczas wykopalisk archeologicznych prowadzonych w Iraku, odkryto najstarsze ziarna soczewicy datowane na 9100 r.p.n.e. Wzmianki o tej roślinie zamieszczono niejednokrotnie w Biblii. W źródłach historycznych można również spotkać wzmianki na temat soczewicy będącej środkiem płatniczym. Na ziemie polskie zawędrowała w neolicie. Wszystkie te fakty potwierdzają jej wysoką wartość. Jest niezwykle zdrowa, bogata w witaminy i składniki mineralne ! Ja osobiście uwielbiam soczewicę dlatego polecam ją z pełnym przekonaniem.

niedziela, 22 lutego 2015

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszne chlebki naan. Jest to 'pieczywo' pochodzenia środkowoazjatyckiego, lecz największą popularnością cieszy się w regionie kaszmiru. Wypieka się go na specjalnym, płaskim blacie pieca - tandoor. Jednak, bez obaw, nie musicie takiego pieca posiadać we własnym domu, żeby skosztować tego pysznego indyjskiego chlebka. Wystarczy nam tak naprawdę zwyczajna patelnia oraz chęć do wyrabiania ciasta i sprawa załatwiona. Chlebek ten idealnie nadaje się do wszelakich potraw pochodzenia indyjskiego, w szczególności mięs i potraw warzywnych.

niedziela, 15 lutego 2015

Kuchnia indyjska jest niewątpliwie jedną z najbardziej fascynujących mnie kuchni. Każdy kto choć raz gotował coś 'indyjskiego' zna różnorodność przypraw użytych do potrawy i czuł powalający na kolana zapach unoszący się w kuchni. Wczoraj gotując tę potrawę uderzyła mnie pewna myśl. Faktem jest, że kuchnia indyjska jest pyszna, niezwykle aromatyczna i.... prosta. W zasadzie, o dziwo, gotujemy przy użyciu tych samych składników a smak jest zupełnie inny. Kluczem do sukcesu jest kolejność dodawania poszczególnych składników do potrawy. Raz nośnikiem smaku jest cebula, w kolejnym przypadku będzie to wołowina a w jeszcze innym jogurt. Wszystko zależy od tego co kiedy wrzucimy do garnka. W efekcie otrzymujemy pyszne, proste, aromatyczne danie, które pieści nasz węch i na koniec nasze kubki smakowe :)

niedziela, 08 lutego 2015

Przechadzając się ulicami miast mniejszych bądź większych - w zasadzie to bez znaczenia - bez wątpienia natkniemy się, w którymś momencie swej wędrówki, na wielki szyld z napisem KEBAB. Pierwsze skojarzenie... Turcja. Ale czy na pewno? Podobno istnieją dwie wersje tej potrawy. W odmianie tureckiej jest to mięso, zazwyczaj baranie, obracające się na pionowym rożnie. W wersji arabskiej, będzie to bardziej znany nam, szaszłyk na patyczku, zrobiony z mięsa mielonego. Co do kebaba indyjskiego możemy odpuścić sobie patyczki i smażyć je jak 'polski kotlet mielony'. Zagłębiając się w pochodzenie kebaba trudno tak na prawdę odkryć, który z nich jest praojcem wszystkich kebabów. Każda kultura ma swój sposób przyrządzania go, ale trzeba przyznać, że każdy z nich ma swój niepowtarzalny smak.

niedziela, 02 grudnia 2012

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami kolejnym przepisem rodem z Indii. Curry. Pewnie każdemu z Was gdzieś już ta nazwa obiła się o uszy, lub też pojawiła się przed oczami - podczas wędrówek między sklepowymi regałami. Napis ten pojawia się na opakowaniu z przyprawą, jednak nie stąd wzięła się nazwa tej potrawy. Ha! Spieszę więc rozwiać jak najszybciej kotłujące się w głowie wątpliwości. Nazwa potraw Curry wywodzi się z języka tamilskiego (jeden z języków Indii) i oznacza SOS. A więc gdy spotkacie się kolejny raz z potrawą tego typu, możecie być pewni, iż składniki będą w całości skąpane w gęstym i aromatycznym sosie. Mniam, aż cieknie ślinka. Jeśli chodzi o curry (przyprawa w proszku) jest to kompozycja przeróżnych aromatycznych przypraw, którą dodaje się do wszelakich potraw, również i tej. Ale dosyć już tej teorii, bo nadeszła pora zdradzić ten przepyszny przepis abyście i Wy mogli go wypróbować. Smacznego!!

 
1 , 2
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt