pasja gotowania

Kuchnia włoska

sobota, 26 lipca 2014

Jakiś czas temu, na jednym z kanałów telewizyjnych, wyłapałem bardzo ciekawy program kulinarny. Pewnie niektórzy z Was go znają, a jeśli nie, to bardzo polecam. Tytuł: 30 minut Jamiego... Program faktycznie trwa 30 minut podczas których, tytułowy Jamie, w ekspresowym tempie szykuje obiad wraz z przystawką i deserem. Jest to program, którzy cierpią na chroniczny brak czasu :) Nie będę tutaj streszczać Wam całego programu, bo przepisy znajdziecie na oryginalnej stronie Jamiego. Chciałbym jednak polecić jedną wyjątkową potrawę, która jest szybka i pyszna. Pozwoliłem sobie na lekką modyfikację i zamiast kiełbasek dałem mięso mielone. Efekt, hmm... Sami musicie spróbować :)

środa, 28 maja 2014

Jak pewnie zdążyliście zauważyć, jest to drugi przepis na lasagne. Pod względem składników jest on lekko zbliżony do poprzedniego, jednak muszę przyznać, że jeśli chodzi o smak, jest to zupełnie inna propozycja. Przepis ten, moim zdaniem, jest lepszy od poprzedniego. Danie łatwe do przygotowania i szybkie. Polecam na gorące dni, które zbliżają się wraz z porą letnią. Lasagne ta podana z lampką białego wina przenosi nas, z prędkością światła, w cudowne rejony włoskich winnic:) Kiedy po raz pierwszy zrobiłem tę potrawę tak właśnie się poczułem:D

niedziela, 13 października 2013

Pizzą możemy nazywać każdy płaski placek z ciasta makaronowego bądź drożdzowego z rozmaitymi dodatkami. Podstawową wersję każdy z Was zapewne zna Margherita a więc sos pomidorowy, ser mozarella, bazylia (narodowe barwy Włoch). Wersja proponowana przeze mnie wzbogacona została o mięso mielone. Muszę przyznać, że świetnie się do tego nadaje. Życzę smacznego wszystkim tym, którzy nie boją się eksperymentować w kuchni :D

sobota, 20 lipca 2013

Wakacje w pełni, więc pewnie niewielu z Was będzie miało czas i chęci na przygotowywanie wymyślnych obiadów. Wcale mnie to nie dziwi, bowiem zdecydowanie lepiej czas spędzony przy kuchennym blacie wykorzystać na wyjazdy rodzinne czy odpoczynek. Dlatego też dzisiaj chciałem zaproponować Wam błyskawiczny przepis składający się jedynie z czterech składników. Czasami zastanawiam się dlaczego na samo słowo szpinak, ludzie krzywią się jakby zjadali zamiast niego cebulę. To prawda, że nieumiejętnie przyprawiony szpinak jest rzadko kiedy zjadliwy. Na szczęście, dla tych którzy mają z przyprawieniem go problem, niektórzy producenci mrożonego szpinaku doprawiają go za nas. Oczywiście, jasna sprawa, że zdecydowanie lepszy jest ten kupiony świeży. Jednak z braku laku i mrożony, również się sprawdzi:)

niedziela, 27 stycznia 2013

Słowo pasticcio wywodzi się z języka włoskiego i oznacza ono bałagan. I wcale nie dziwi mnie, że ktoś nazwał w ten sposób tę potrawę. Szukając w internecie historii tej potrawy, niestety nie znalazłem nic. Więc, możemy jedynie domniemywać okoliczności w jakich Pasticcio powstało i czym kierował się jej twórca. Efekt końcowy - powalający (w pozytywnym sensie, oczywiście). Przekonajcie się zresztą sami:)

 
1 , 2
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt