pasja gotowania

Kuchnia śródziemnomorska

środa, 11 grudnia 2013

Jeśli szukacie czegoś lekkiego na śniadanie, bądź szybkiego, do przekąszenia gdy przyjdą niezapowiedziani goście to dobrze trafiliście :) Sałatka z brokuła, sera feta i migdałów jest idealna by spełnić Wasze wymagania. Jest niezwykle prosta w przygotowaniu i smaczna. Istne niebo w gębie! Polecam ją wszystkim i każdemu z osobna. Musicie jej spróbować :D

poniedziałek, 23 września 2013

Tym razem propozycja na idealny niedzielny obiad :) Jest to kolejny przepis, który zaskakuje połączeniem smaków. Okazuje się, że smak czarnych oliwek i czosnku idealnie współgra ze słodkim miodem. I to właśnie najcudowniejsze jest w kuchni i różnorodności smaków. Nigdy nie wiesz do końca jak dana potrawa, którą przygotowujecie po raz pierwszy, będzie smakować. Oczekiwanie i napięcie, niczym w dobrej hollywoodzkiej produkcji:) Na korzyść potrawy przemawia również fakt, że każdy z jej składników idealny jest na wzmocnienie naszej odporności jesienią :)

poniedziałek, 04 lutego 2013

Roślina ta znana jest od czasów starożytnych. Pierwsze zapiski na ten temat zawarte zostały w przekazach egipskich. Egipcjanie wykorzystywali go do przygotowywania przeróżnych potraw. Podobno również i starożytni Grecy znali ową roślinę. Cenili ją sobie wyjątkowo, bowiem liśćmi selera dekorowali oni głowy zwycięzców biorących udział w zawodach sportowych. Dzisiaj i my możemy korzystać z dobroci tej rośliny. Co więcej warto zauważyć, iż każda z jej części jest jadalna, więc nic się nie marnuje:) Krem z selera polecam szczególnie osobom, które mają w planach zrzucenie odrobiny zbędnego "nadbagażu", po zimowym obżarstwie:)Jest to pyszna, prosta w przygotowaniu i niezwykle wartościowa potrawa dla każdego:)

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Za oknem zima pełną parą i nawet przez chwilę nie chce odpuścić. Myślę, że to dobra pora na przygotowanie czegoś pożywnego, prostego i zarazem szybkiego tak byśmy, po powrocie do domu z pracy, zmarznięci nie musieli zastanawiać się co przygotować na obiad. Potrawa ta wprowadzi ciepły powiew do naszego zimowego menu, a boczek do niej dodany zapewni nam potrzebną w tym okresie energię. Zielony brokuł "śmiejący się" do nas, cudowną zielenią z talerza, napełni nas optymizmem, że już jesteśmy bliżej niż dalej, do upragnionej wiosny i ciepełka jakie daje nam słoneczko:)

czwartek, 25 października 2012

Czy wiedzieliście, że wielkie, starożytne cywilizacje Egiptu, Grecji i Rzymu wzrosły na ziarnach soczewicy? Soczewica była w owych czasach podstawowym składnikiem spożywanym przez tamtejszą ludność. Na ziemiach polskich znana była już w czasie neolitu. Niestety chyba zabrakło nam szczęścia, prócz samych ziaren, spoglądając wstecz w historię:) Ale może pewne sprawy lepiej przemilczeć, i skupić się na samej potrawie, którą chcę wam dzisiaj zaprezentować. Jako że nadszedł czas pożywnych zup, które pomagają nam przetrwać chłodne dni, polecam właśnie tę zupę. Muszę zaznaczyć, że wbrew powszechnej opinii, iż wszystkie potrawy spożywane w okresie jesienno-zimowym, są sycące (czyt. tuczące) to jednak muszę Was zdziwić. Panie i Panowie zupa z soczewicy pomaga przy odchudzaniu ;]

 
1 , 2
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt