pasja gotowania

Kuchnia hiszpańska

niedziela, 13 stycznia 2013

Pierwsze wzmianki na temat Chili con carne pochodzą z roku 1519. Podobnież składniki oraz sposób przygotowania potrawy zostały spisane w książce Bernala Diaza del Castillo, który był jednym z kapitanów, znanego wszystkim ze straszliwych podbojów Azteców, Hernana Corteza. Legenda głosi, że byli oni tak pewni swojego zwycięstwa, że jeszcze przed bitwą przygotowali w kotłach pomidory, chilli, oraz sól, a ostatni składnik czyli mięso, uzupełniony został już po bitwie. Były to ciała poległych. No cóż, na pierwszy rzut oka historia potrawy nie brzmi apetycznie. Na szczęście żyjemy w czasach gdzie kanibalizm nam nie grozi, a my możemy rozkoszować się przepysznym smakiem potrawy spożądzonej ze składników wyłącznie zakupionych w sklepie:)

niedziela, 21 października 2012

Czy zastanawiacie się czasami z jakiej części świata pochodzi potrawa, którą przyrządzicie? Ja robię to za każdym razem:) Tak również było w przypadku dzisiejszego przepisu. I myślę sobie, że można byłoby pokusić się wręcz o stwierdzenie, iż zawdzięczamy go po części Krzysztofowi Kolumbowi. To dzięki niemu znamy smak fasolki, którą sprowadził do Europy z Ameryki Środkowej. Dzisiaj mamy to szczęście, że istnieją nieograniczone możliwości łączenia smaków i produktów z różnych - czasem niedostępnych dla zwykłego śmiertelnika - części świata. I nie musimy już liczyć tylko na Kolumba by zakosztować meksykańskiej fasolki, wystarczy udać się do sklepu za rogiem...



Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt