pasja gotowania

Kuchnia francuska

piątek, 10 maja 2013

Maj. Eksplozja zieleni wokół nas. Uwielbiam tę porę roku, kiedy wszystko kwitnie, roztaczając wszędzie dookoła słodkawy zapach, a ptaki krzyczą wręcz co rano, zwiastując nadejście kolejnego wiosennego dnia. W kuchni również nastają zmiany. Więcej zielonego na talerzu:D Nie jestem wegetarianką, jednak po zimowym tłuszczyku dobrze jest zjeść coś lżejszego. Szparagi zielone owinięte szynką szwarcwaldzką i skąpane w sosie beszamelowym. Mniam Polecam!

piątek, 15 lutego 2013

Święto zakochanych już za nami. Nie oznacza to jednak, że dzisiaj możemy już przestać zabiegać o względy naszej drugiej połowy. Wręcz przeciwnie, powinniśmy starać się dwa razy bardziej! Jednym z bardzo prostych metod, które pochłoną jedynie 15 minut z naszego codziennego rytmu dnia jest upieczenie czegoś słodkiego.Przez żołądek do serca - jak sugeruje stare porzekadło... To niewiele, ale daje cudowne efekty. Palmiery, choć niektórzy uważają, że kształtem przypominają liść palmowy - stąd nazwa - mnie bardziej kojarzą się z serduszkami. Dlatego też uważam, że są idealne by poprzez podarowanie ich ukochanej osobie pokazać jak bardzo nam na niej zależy...

wtorek, 13 listopada 2012

Na samo słowo: "cebula" niektórym włosy jeżą się na karku, a żołądek fika salta. Inni pędzą na złamanie karku do łazienki by sprawdzić czy zgromadzili zapasy pasty do zębów, lub płynu do płukania ust, by mogli odzyskać po posiłku równowagę zapachową jamy ustnej. Kolejni znów szykują cały arsenał chusteczek higienicznych i ostry nóż w razie gdyby owa niepozorna roślina nie chciała się poddać bez walki. Ja, osobiście nie wyobrażam sobie gotowania czegokolwiek bez cebuli. Dodaje smaku potrawom, zagęszcza sosy mięsne - jednym słowem, w mojej kuchni jest niezastąpiona. Dobrze przyrządzona, nie zepsuje nam posiłku, ani spotkań ze znajomymi, zaplanowanych po nim. Co ciekawe, cebula przywędrowała do Europy z Azji Środkowej, gdzie onegdaj spokojnie sobie dziko żyła. Dzisiaj niestety na świecie występuje jedynie odmiana hodowlana, która różni się od siebie kolorem, smakiem i ilością wyciskanych z naszych kanalików łzowych, łez. Dzisiejszy przepis na zupę cebulową, jest idealny na chłodne dni. Polecam go gorąco pomimo, iż może on kogoś przyprawić o kilka łez. Jest pyszna i sycąca. Zresztą przekonajcie się sami:)

Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć!
Durszlak.pl

stat4u
kontakt